A Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Állategészségügyi Osztálya nevében, első fokon eljáró élelmiszerlánc-felügye éti hatósági hatáskörömben eljárva meghoztam az alábbi

Határozatot

Andornaktálya, Balaton, Bátor, Bekölce, Bélapátfalva, Bükkszentmárton, Bodony, Bükkszék, Bükkszenterzsébet, Demjén, Eger, Egerbakta, Egerbocs, Egercsehi, Egerszalók, Egerszólát, Erdőkövesd, Fedémes, Feldebrő, Felsőtárkány, Hevesaranyos, Istenmezeje, Ivád„ Kerecsend, Kisfüzes, Makiár, Mátraballa, Mátraderecske, Mikófalva, Mónosbél, Nagytálya, Nagyvisnyó, Noszvaj, Novaj, Ostoros, Párád, Parádsasvár, Pétervására, Recsk, Sírok, Szajla, Szarvaskő, Szentdomonkos, Szilvásvárad, Szűcs, Tarnalelesz, Tarnaszentmária, Terpes, Váraszó, Verpelét települések közigazgatási területeire vonatkozóan, ide értve a települések külterületeit is,

2017. év október 2-től 2017. október 22-ig terjedő időszakra ebzárlatot, és legeltetési tilalmat rendelek el.

Az ebzárlat szabályai a következők:

  • Tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.

  • Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni; a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

  • Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a korlátozás alól.

  • Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára. Amennyiben a kóborló eb azonosítása, veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg, és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot az állatvédelmi előírások megtartásával le kell ölni.

  • Az így leölt ebek hulláit a 1069/2009 EK r. 7. cikk, 8.-10. pontjai szerint, a fertőzött állati hullaként kell ártalmatlanítani.

  • A lakott területen kívül talált ebeket a vadászatra jogosult köteles kilőni. A lelőtt ebek hulláit a fenti módon kell ártalmatlanítani.

  • A zárlati időszakban a vadászebek használata kerülendő. Amennyiben a vadászeb igénybevétele nélkül, lényeges vadászati feladat nem oldható meg, úgy azt olyan módon kell végezni, hogy az eb az irányító vadász folyamatos felügyelete és irányítása alatt maradjon.

  • Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

  • Az előzetesen engedélyezett, és meghirdetett veszettség elleni összevezetéses eboltás hivatalommal történő előzetes egyeztetés után elvégezhető, ha az oltás szervezéséért felelős biztosítani tudja, hogy a tulajdonos vagy megbízottja kizárólag pórázon, s lehetőleg szájkosárral ellátva mozgatja az oltandó ebeket. Az oltás helyszínéről a kutyákat ugyanígy, külső területeket nem érintve, a legrövidebb úton kell hazavinni.

 A legeltetési tilalom szabályai

  • A zárlati intézkedés hatálya alatt külterületen levő legelőterületre gazdasági haszonállatot hajtani, ott legeltetni tilos.

  • Tilos a legelő területén, vagy a lakott-területen kívül működő állattartó telepek körül a pásztorebek, terelő kutyák használata,

  • Az ezen határozatba foglalt intézkedések figyelmen kívül hagyása, illetve a tilalom megszegője eljárási bírsággal sújtható.